neděle 31. května 2015

VKJ 2015 Alfrédka-Rabštejn

Sobota posledního květnového týdne byla dnem další etapy celoročního zdolávání jesenických vrcholů. Tentokrát byla na pořadu dne Alfrédka, pěkná to tisícovka a zřícenina hradu Rabštejn.
Trasa byla dána a tak jsem brzy ráno nastoupil v Opavě do vlaku směr Rýmařov, do kterého v Krnově přistoupil můj "horský" vůdce Petr Mikeska. Kolem desáté hodiny nás přivítalo město Rýmařov chladem i čerstvý větrem, ale úkol byl jasně dán a tak jsem vyrazili.
Prvním záchytným bodem se stal zchátralý Zámek Janovice. Odtud jsme nabrali směr Mravencovka, velká to křižovatka turistických tras, po cyklotrase 6077. Je to stále do kopce do kopce. Jó, abych nezapomněl, zastavili jsme se také u chaty Orientka, která kdysi patřila s.p. Ostroj Opava a kde jsem prožil pár tvrdých zimních soustředění, v době mé fotbalové kariéry. Ale teď zpět ke křižovatce Mravencovka. Odsud jsme se vydali směr Alfrédka resp. sedlo Pod Malým kotlem, zpevněnou cestou jsem měli možnost vidět celý Hlavní jesenický hřeben - Vysokou Holi či Velký Máj. Nádhera. Ze Sedla a necelém kilometru, z části podmáčeného, jsme přijeli na Alfrédku. Byla zde kdysi velká chata i fungující lyžařský vlek, chata vyhořela a tak zbyl jen rezavý vlek. Po povinném focení jsme pokračovali po Žluté směr Podolský potok a Sedlo Zelené Kameny, byla to taková hřebenová houpačka. Od Sedla nás čekal tří kilometrový 10% sjezd ke křižovatce Žlutý Potok, kde na nás čekala 300 m dlouhá stěna s 20% stoupání směrem na Sedlo Skřítek. Vyhlášené to místo jak cyklistů, turistů i motoristů. Od motorestu k vrcholu Sedla to jsou 2 km do kopce a odtud je to k druhému Bodu dnešní etapy, k Rabštejnu, co by kamenem dohodil. A tak jsem nejprve 2.5 km klesali a poté 2 km stoupali. Dorazili jsme zde a s námi i stovka bikeru, kteří zde měli Závod. Rabštejn neboli Přední Skály, jak chcete. Najdete zde zřícenu hradu, vyhlídku, ale i penzión, prostě místo odpočinku.
Z Rabštejnu jsme se vydali zpět k Rýmařovu resp. do Valšova přes Břidličnou. Jeli jsme jak o dušu, i když v cestě nám stálo ještě dlouhé stoupání na Sedlo Pod Výhledy. Konečně jen z kopce, začalo se kazit počasí, v Rýmařove první kapky, v Břidličné již slabý déšť. Frekvence šlapání jsme ještě zvýšili těsně před Valšovem díky bouřce, která nás dohnala a jen, co jsme dorazili na nádraží. Prostě štěstí a vlak směr Krnov, Opava jel za půl hoďky, prostě super jako celý "výlet".....














Žádné komentáře:

Okomentovat